Totaliter Aliter

"Totaliter Aliter consisted of unearthly beauty" Brabants Dagblad

 

"(...) convinced by it's surprising effects and wealth of ideas" NRC ****

 

November Music Festival, 10.11.18,  premiere Jheronimus Bosch Art Center

tickets

 

Mystieke Vrouwen Festival,  25.11.18 Nicolaikerk Utrecht 

 

Muziekgebouw Eindhoven, 03.04.19 Scherpdenkers

met voordracht van Pim van Lommel

tickets

 

Concertgebouw Amsterdam , 04.04.19 Scherpdenkers

met voordracht van Pim van Lommel

tickets

 

Noorderkerk Amsterdam, 26.10.19 

 

In Totaliter Aliter maken Ensemble Black Pencil en het Nationaal Vrouwen Jeugdkoor een retourtje naar het hiernamaals. De gelijknamige wereldpremière van Peter Vigh, visioenen van Hildegard von Bingen en de Cantigas de Santa Maria staan op hun tickets.

 

Visioenen van het hiernamaals, als die van Hildegard von Bingen, zijn eeuwenoud. Zo ook bijna-dood-ervaringen, die vandaag de dag nog vaak worden meegemaakt. Indrukwekkende en universele verslagen van mensen die de dood even hebben kunnen aanschouwen. Cardioloog Pim van Lommel nam de bijna-dood-ervaringen serieus en verzamelde talloze casussen om inzicht te geven in dit mysterieuze gegeven. Zijn boek Eindeloos Bewustzijn is inmiddels een bestseller en zijn onderzoek dat in The Lancet verscheen werd wereldwijd opgepikt.

 

Componist Peter Vigh laat zich in zijn nieuwe compositie ‘Totaliter Aliter’ inspireren door verslagen van bijna-dood-ervaringen en het boek ‘Eindeloos Bewustzijn’ van Pim van Lommel. In de combinatie van de mysterieuze, kleurrijke bezetting van ensemble Black Pencil (blokfluit/panfluit/altviool/accordeon/slagwerk) en de jonge stemmen van het Nationaal Vrouwen Jeugdkoor zag hij de ideale bezetting om de sluier op te lichten van het hiernamaals.

 

Totaliter Aliter is een reis door een universum dat totaal anders is, waar ruimte en tijd andere dimensies aannemen. Flarden van ervaringen, de donkere tunnel met licht aan het einde, het felle witte licht, zweven boven je eigen lichaam en ook de angstwekkende fases uit een bijna-dood-ervaring schieten voorbij in dit gloednieuwe werk.

Year

2018

Instrumentation

Female Choir, Blockflute, Panflute, Viola, Accordion & Percussion

Duration

45 min.

Commision/Written for

Netherland Female Youth Choir & Ensemble Black Pencil

Première

November Music